Klanten geven ons gemiddeld een 9,5
024 203 04 48   |   Op afspraak

Meer dan de helft van bedrijven verweert zich onvoldoende tegen cyberaanvallen

8/11/21

Meer dan de helft (55 procent) van de grote bedrijven houdt cyberaanvallen niet effectief tegen, ontdekt aanvallen te laat en verhelpt ze niet of vermindert de impact van aanvallen onvoldoende. Dit blijkt uit een nieuw jaarlijks onderzoek van Accenture.

Het State of Cybersecurity Resilience 2021 onderzoek van Accenture is gebaseerd op een enquête onder meer dan 4.700 executives wereldwijd. Het onderzoekt in welke mate organisaties prioriteit geven aan cybersecurity, wat de effectiviteit van hun huidige security-inspanningen is en wat de resultaten van hun investeringen in cybersecurity zijn.

Cybersecurity-uitgaven nemen toe

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst vier op de vijf respondenten (81 procent) van mening is dat “het voorblijven van de hackers een voortdurende strijd is die met onhoudbare kosten gepaard gaat”. Dit is een stijging van 69 procent ten opzichte van het onderzoek van vorig jaar. Tegelijkertijd heeft 82 procent van de respondenten hun uitgaven voor cybersecurity het afgelopen jaar verhoogd. Maar is het aantal geslaagde cyberaanvallen – waaronder ongeoorloofde toegang tot data, applicaties, diensten, netwerken of apparaten – met 31 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. En wel tot gemiddeld 270 keer per bedrijf.

Toename in cyberaanvallen via derde partijen

Het rapport benadrukt de noodzaak om inspanningen voor cybersecurity op te voeren en ook met de omgeving buiten het bedrijf rekening te houden. De focus moet liggen op het gehele ecosysteem, omdat indirecte aanvallen – dat wil zeggen: succesvolle aanvallen op organisaties via de toeleveringsketen – blijven toenemen. Ter illustratie: ondanks het feit dat tweederde (67 procent) van de organisaties denkt dat hun ecosysteem veilig is, waren het afgelopen jaar 61 procent van alle cyberaanvallen indirecte aanvallen, tegen 44 procent het jaar daarvoor.

Rendement op investeringen

Daarnaast laat het onderzoek zien dat een kleine groep bedrijven niet alleen uitblinkt in cyberweerbaarheid, maar ook in de mate van het rendement op investeringen in cybersecurity omdat zij dit onderdeel maken van de bedrijfsstrategie. 

Gerelateerde artikelen

44 procent van de Nederlandse consumenten deelt inloggegevens met vrienden en familie

Tweederde van de consumenten gebruikt tenminste drie devices om in te loggen op hun online accounts. Een kwart gebruikt daarvoor ook een device van hun werk. Dat is niet opmerkelijk, maar in het kader van cybersecurity wel een punt van aandacht. Veel mensen blijken namelijk nog altijd slechte wachtwoorden te gebruiken of hun inloggegevens te […]

Back-up: veiliger én gemakkelijker

Hoe betrouwbaar is je back-up? Vroeg of laat wordt ook jouw organisatie aangevallen met ransomware. Hoeveel tijd kost het je dan om je reservekopie terug te zetten? Uren? Dagen? In hoeverre gaat dat überhaupt lukken? Is je back-up zelf wel veilig voor de cybercriminelen? Als je hier niet zeker van bent, is het tijd om kritisch te […]

Twan van Haalen

KVK: 805572446815 | BTW-ID: NL00345555               © Copyright 2022 | Website door Company Fuel